A magyarok és az első világháború (1982-) A 4 részes sorozatban az első világháborút megjárt magyar katonák mesélnek a fronton átélt ha...

Home » , , , , » A magyarok és az első világháború

A magyarok és az első világháborúA magyarok és az első világháború
(1982-)


A 4 részes sorozatban az első világháborút megjárt magyar katonák mesélnek a fronton átélt harcokról, élményekről. A riportok a 80-as évek közepén készültek.

I. Meggondoltan, megfontoltan

A film elején általános és középiskolás órákon szembesülhetünk azzal, hogy mit tudhat egy diák az első világháborúról, majd az egykori katonák kezdik el mesélni élményeiket arról, mit éreztek a háború kitörésének hírére, hogy történt a bevonulás, hogy élték meg az első rohamot az orosz fronton, hogyan történt Przemysl körülzárása és feladása, milyen kalandokba keveredtek a helyi lakossággal Szerbiában és Romániában.

II. Én is jártam Isonzónál

A "Magyarok és az első világháború" című sorozat második része az olaszországi hadszíntér eseményeivel foglalkozik. A háborús visszaemlékezések mellett 23 egykori katonával visszatérünk a nagyobb háborús helyszínekre, akik felkeresik az ottani katonai temetőket is, találkoznak olasz veteránokkal és Fossalta di Piavéban egy keresztelőkápolna felavatási ünnepségén a két ország himnuszai elhangzásakor összeölelkezve fejezik ki megbékélésüket, s dobnak koszorút a Piave folyóba.

III. Soha többé katonát nem akarok látni

A film bemutatja, hogy az egykori első világháborút megjárt katonák hogyan élték át a különböző hadszíntereken a világháború végét, hogyan ment végbe a hazatérés azoknak akik nem estek hadifogságba. Megtudjuk, hogy mit jelentett a hadifogság Oroszországban, hadifogolyként dolgozni, sokszor még szerelmek kialakulásával is, és mit jelentett nyugati fogolynak lenni.

IV. Rablóbéke

A film a háborúból hazatérők emlékeivel kezdődik, hogyan érzékelték az itthoni forradalmakat, majd a Tanácsköztársaság kikiáltását, s mindezek mit jelentettek például Dunapatajon és Hódmezővásárhelyen élők számára. Mindezek után hogyan fogadták Trianon békediktátumát, főleg azok, akik a csonkítással Magyarország határain kívülre kerültek és oda kellett volna visszamenniük.


rendező:
Gulyás Gyula
Gulyás János

RAR jelszó: filmvadasz  

szinkronizált film letöltése:
http://depositfiles.com/folders/Z2UPOBCM4

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók